Hem

Häxmamman

Tipsa en vän

 

   ur "Häxmamman"

... När vi var små och gick till skolan, gick vi genom skogen på en liten byaväg. Där körde inte så många bilar och det var ganska mysigt att gå där om hösten när trädens löv var gula och solen lyste rött... Eller om våren när fåglarna sjöng och det porlade i dikena.

Men bredvid en gammal, liten åkerplätt mitt i den täta skogen gick man förbi ett gammalt ruckel. Det var ett litet övergivet hus med flagnande färg och fönsterluckor som knirrade och knarrade i vinden. Min storebror sa alltid att det bodde en häxa i det gamla rucklet. Det trodde inte jag och min lillebror på. Han försöker bara skrämma oss, sa jag...

En sommardag när vi gick förbi där såg vi plötsligt ett par getter gå och beta runt stugan. Det var märkligt tyckte vi, men vi vågade inte gå nära, för de hade horn och dom såg så listiga ut i ögona. Vi såg spår av en bil som ledde upp till stugan, men ingen syntes till, utom de listiga getterna.

Det är häxan som har flyttat in, sa storebror...

Hösten därpå skulle han börja sjuan och då skulle han börja åka buss till en skola längre bort, så jag och lillebror skulle gå skogsvägen till skolan själva. På kvällen innan höstterminen skulle börja, låg jag vaken och kunde inte sova. Pappa kom in i mitt rum och frågade varför jag inte sov.

Det bor en häxa i den gamla stugan, sa jag..

Äh, inte bor det nån häxa där, sa pappa, det vet du ju! sov gott nu!

Jag släckte lampan och somnade, jag visste ju att det inte fanns nån häxa.

Nästa dag när jag och lillebror var på väg hem från skolan, hörde vi ett elakt skratt och ett barn som skrek inne i det gamla rucklet.! Jag och lillebror stelnade till, sen skyndade vi oss fort hemmåt.

Det kanske bor en häxa där i alla fall, sa vi till varann...

När vi kom hem var Axelsson och hälsade på. Jag försökte berätta för pappa att det bodde en häxa i skogen, som hade rövat bort ett litet barn. Men pappa förstod inte allvaret utan sa bara: Jå, jå, och sörplade på sitt kaffe och fortsatte prata och skoja med Axelsson....

forts. på denna korta saga följer........... ...


Tillbaka
Skapad av Webbia