Hem

Vintersaga

Tipsa en vän

ur "Vintersaga"

När kylan legat länge över Skogín och sommarfåglarna för längesedan flyttat. Då smäller höga knallar i Trolltjärnen av växande is och man vet att vintern är kommen. Snön väntar med sin ankomst, men den bitande kylan gör att allt gnistrar ändå...

Det blåser. Himlen är grå, träden svarta och luften kyler alla Skogíns ljud till is. Men där, bakom en stubbe, stiger en liten rökslinga upp, ett tecken på liv och värme sipprar fram ur den frusna marken. Det är Umra som har tänt sin morgonbrasa. Hon avskyr den här årstiden och är flitigast av alla vittror att hålla sin eld igång för att inte frysa. Hon skulle egentligen gå i ide hela vintern om det inte vore för månbarnens glada lekar. De åker skridskor på Trolltjärn´.

Tyst glider de fram på säkra skär och dansar i piruetter om varandra. En stor, vit hare rycker till och flyr förskräckt när tre vittror klumpigt frasar fram genom den stelfrusna vassen. Det är Irko, Svurr och Svamla som vill vara med och leka på isen.

- Hallå!! Vi vill va me!!

Månbarnen stannar upp och tittar med stora ögon på de galna vittrorna som kommer vevande över isen och ropar..

- Leker ni kull eller?! Vi vill va me!!

- Fast ja vill Inte börja " va"!..

(...... lång vintersaga detta... ... med vittror, människor, filurker, tomtar och en drake mm...)

 

.....

......Nej, filurkerna är inte snälla. De driver Kragg att springa hur länge som helst utan att stanna. Den stora älgen, självaste skogens konung, plågas av de elaka oknytten. Och han springer fort! Snön bara yr och han ångar som ett lok. Einar klamrar sig fast så gott han kan och kisar för att inte få kvistar i ögonen. Men då ser han plötsligt Jorm! en halv sekund mellan Kraggs ånga och den yrande snön. En kvist kommer farande, Einar blinkar och Jorm är borta igen.

- Vänta! Stanna! skriker pojken. Han vill så gärna tro att han såg rätt. Men åt vilket håll var det?

- Stanna!!

Nu skymtade han hästen igen. Gamle Jorm! där inne mellan träden. En sekund, sen är han borta igen..

- Joorm!!

Kragg saktar faktiskt av. Filurkerna blir förvirrade och slutar mana på honom. Tillslut stannar älgen helt och han andas som en blåsbälg. Man kan höra Jorms steg närma sig och Einars hjärta pumpar ikapp med Kraggs. Då står plötsligt en tomte framför dem. En tomte?! Han är klädd i grönt och han har en yxa i handen. Den andra handen leder han Jorm med. Einar och filurkerna sitter tysta. Tomten ser bister ut.

- Jorm! Det är min pappas häst! utbrister plötsligt Einar som inte kan hålla sig.

- Det är han så lagom heller! Den här stackars kraken hittade jag helt utmattad ute i skogen med ett stort sår på hasen...

 


Tillbaka
Skapad av Webbia